Gebiedstransformatie in dorpen en middelgrote steden
27 november
Veel middelgrote steden en dorpen hebben mogelijkheden om in de bestaande kernen woningen te bouwen. Bijvoorbeeld op bedrijventerreinen of centrumgebieden waar leegstand is of die niet meer voldoen aan de eisen van deze tijd. Transformatie naar wonen kan dan een uitkomst zijn. Het is een kans om de leefbaarheid te versterken en te voorzien in voldoende woningen zonder extra ruimtebeslag. Dit zijn complexe ontwikkelingen die een lange adem vergen en waarvoor veel kennis nodig is. Tijdens deze bijeenkomst gaan we mede aan de hand van de ontwikkeling van Het Veen in Hattem aan de slag om te kijken welke vraagstukken en dilemma’s spelen en hoe hiermee is om te gaan.
Veel dorpen en middelgrote steden hebben te maken met een woningtekort. De bevolking groeit, huishoudens worden kleiner en vergrijzen. Vaak ontbreken mogelijkheden om aan de randen uit te breiden. Echter, in bestaande kernen zijn veel mogelijkheden om woningen toe te voegen. Het transformeren van gebieden en gebouwen die nu een andere functie hebben, is een van de mogelijkheden. De complexiteit van dit soort transformaties is groot. Veel stakeholders, de kosten zijn hoog en doorlooptijden lang. Bestaande gebruikers in een dergelijk gebied kunnen bovendien andere toekomstbeelden hebben voor het gebied en voor zichzelf. Daarnaast is het een type ontwikkeling die in middelgrote en kleine gemeenten tot nu toe weinig speelt.
Tijdens deze bijeenkomst delen we de lessen uit bestaande gebiedstransformaties in dorpen en middelgrote steden. We zijn te gast in Hattem in de ontwikkeling van Het Veen. Sinds 2021 is deze ontwikkeling op gang. Dit moet een wijk worden met meer dan 600 woningen met een supermarkt en andere voorzieningen. Deze woonwijk komt op de locatie van een gedeelte van het voormalige bedrijventerrein Het Veen. De ontwikkeling vindt organisch plaats, omdat rekening wordt gehouden met de zittende bedrijven.
We bespreken de lessen uit het programma Stedelijke Transformatie. In dit programma werken overheids- en marktpartijen al ruim zes jaar samen om de dilemma’s van gebiedstransformaties te doorgronden en om aanpakken te ontwikkelen en te delen. We laten zien welk proces ontwikkelingen veelal doorlopen, gaan in op de financieringsconstructies en staan stil bij de samenwerking tussen overheid en markt. Vragen die op veel plekken spelen behandelen we met elkaar. Denk daarbij aan het bepalen en vasthouden van de (ruimtelijke) kwaliteit, de manier waarop met de zittende bedrijven en andere functies wordt omgegaan, ruimte voor werk, betaalbaarheid en de rol van de gemeenteraad. Naast algemene inleidingen, gaan we aan de hand van casuïstieken in gesprek.
Voor wie?
Deze bijeenkomst is bedoeld voor iedereen die werkt aan gebiedstransformaties in dorpen en middelgrote steden, zowel bij partnerorganisaties van Platform31 als daarbuiten. We gaan uit van een mix van mensen die werken bij overheden, corporaties, ontwikkelaars, bouwers, adviesbureaus, ontwerpbureaus en kennisinstellingen. We richten ons op professionals met ervaring die voor het eerst aan de start van een ontwikkeling staan.
Wat levert deelname jou op?
Tijdens deze bijeenkomst leer je van aanpakken in andere gemeenten. Je weet welke vraagstukken spelen, wat je kunt verwachten in jouw gebiedstransformatie en hoe je hiermee kunt omgaan. Je hebt de mogelijkheid om je eigen casus in te brengen om dilemma’s en vraagstukken te bespreken. En je leert andere mensen kennen die aan vergelijkbare vraagstukken werken. Zo kan je zelf weer aan de slag met de ontwikkeling in jouw eigen gemeente.
Programma
Het programma wordt nog verder ingevuld.
N.B. het inhoudelijke programma start om 13:15, maar er is een mogelijkheid om vanaf 12:30 te komen lunchen.
Locatie
De bijeenkomst vindt plaats bij MFC de Marke te Hattem (bekijk op Google Maps).