Actieve bewoners, actief bestuur, wendbare gemeente: de rol van de gemeentesecretaris en (concern)directie

27 september

10:00-14:00 Zeist

Inschrijven/Aanmelden

Lokaal zien we nieuwe partijen, nieuwe taal en omgangsvormen, nieuwe tegenstellingen en verhoudingen ontstaan. Neem de aardgasvrije wijk of nieuwe duurzame energie-initiatieven. De één ziet kansen en neemt (een buurt)initiatief. De ander zit juist in de weerstand en kan dat totaal anders uiten. Het is niet nieuw, die wisselwerking tussen gemeente en lokale samenleving. Maar de maatschappelijke context is wel een andere dan pakweg tien jaar geleden. Hoe gaan we met deze dynamiek om?

Deze bijeenkomst staat in het teken van de actualiteit van ons werk en de veranderende (lokale) context waarin dat plaatsvindt, en van onze organisatie en onze rol daarbij. We willen deze dag ook met elkaar verkennen of we met elkaar een leeratelier willen aangaan. Want de dynamiek, polarisatie zeggen anderen, in samenleving en bestuur is hoog en vraagt andere antwoorden van ons als (lokale) overheid. Wat vraagt dit van bestuurders, van de organisatie, van de samenleving en vooral van ons? Samen met vakgenoten en anderen verkennen we dit en zetten het om in een handelingsperspectief.

Voor wie?

Deze bijeenkomst is bedoeld voor gemeentesecretarissen en (concern)directie van gemeenten.

Wat levert deelname jou op?

Hoe geef je ruimte aan je actieve lokale samenleving én aan je medewerkers? Hoe ga je daarin om met de dynamiek en cultuur van het systeem? En met politiek-bestuurlijke wensen tegen de achtergrond van schaarste en competenties van mensen? Enkele vragen die zijn besproken in de verkennende sessies en waarop we de diepte in willen. We weten het antwoord ook (nog) niet, maar willen wel van elkaar leren voor de eigen situatie en context.

Programma

Tijd Onderdeel Spreker
10:00-11:00 Start en uitwisseling over elkaars context en vragen
11:15-12:30 Reflecteren en leren Jornt van Zuylen, ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties
Astrid van de Klift, gemeente Nijmegen
René Grotens, gemeente Zeist
13:00-14:00 Hoe verder? Ontwerp van een leeratelier

Locatie

De bijeenkomst vindt plaats op het gemeentehuis te Zeist, Het Rond 1, 3701 HS Zeist (bekijk op Google Maps).

Contact

Jan Kastje 06 53 22 02 16

Ontvang nieuws van Platform31

Nieuws, publicaties en bijeenkomsten van Platform31 automatisch in jouw mailbox? Meld je dan aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief over actuele ontwikkelingen in stad en regio.

Bekijk al onze nieuwsbrieven en updates

"*" geeft vereiste velden aan