Slagkracht in de wijk: herziene versie van praktijkhandboek voor een integrale wijkaanpak

28 augustus 2024
Met het Nationaal Programma Leefbaarheid en Veiligheid is de aandacht voor de brede wijkaanpak in kwetsbare wijken weer terug. Hoewel Rijk, gemeenten en lokale partners teruggrijpen op een lange beleidstraditie, vraagt een effectieve wijkaanpak om nieuwe oplossingen en een eigentijdse werkwijze: domeinoverstijgend, gebiedsgericht, langjarig én in netwerksamenwerking. Het praktijkhandboek 'Slagkracht in de wijk' helpt je bij het opstarten, ontwerpen, uitvoeren en herijken van een brede wijkaanpak en bij de oriëntatie of integrale wijkaanpak wel of juist niet verstandig is in jouw wijk.

Auteur(s)

In samenwerking met

De afgelopen decennia is veel waardevolle kennis opgedaan over werkzame bestanddelen in de wijkaanpak. Toch zal de derde generatie van wijkverbetering grotendeels in de praktijk worden uitgevonden. In dit praktijkgerichte bladerboek zijn de belangrijkste lessen en inzichten uit wetenschappelijke literatuur, praktijkonderzoek en tientallen praktijkvoorbeelden van lopende wijkaanpakken vertaald in concrete tips en checklists. Deze zijn toepasbaar in alle procesfasen van de brede wijkaanpak. Het schrijft niet voor ‘hoe het moet’, maar biedt inspiratie en praktische ondersteuning bij het opzetten van een brede wijkaanpak.

Praktijkvoorbeelden

De verzamelde praktijkvoorbeelden komen uit gebieden waar sprake is van een ernstige cumulatie van opgaven en problemen, dat een langlopende integrale wijkaanpak daar is ingezet en uitgevoerd. De kort beschreven voorbeelden komen uit binnen- en buitenland. Ze bieden concrete handvatten voor zowel beginnende ‘wijkaanpakkers’ als gevorderde samenwerkingsverbanden die werken aan het verbeteren van leefbaarheid en kansen voor mensen in kwetsbaarste wijken.

Herziene editie

In de eerste editie van het praktijkhandboek stond de opstartfase van de brede wijkaanpak centraal, omdat de meeste wijkaanpakken toen in dit stadium verkeerden. Inmiddels is er in de 20 NPLV-focusgebieden, maar ook in diverse andere grote en middelgrote gemeenten, veel ervaring opgedaan met alle fasen van de brede wijkaanpak: van oriënteren, opstarten, ontwerpen, uitvoeren tot herijken van de aanpak. Die ervaringen vind je terug in deze herziene editie.

Dit praktijkhandboek is een product van kennisplatform WijkWijzer, ontwikkeld door Platform31 en het Verwey-Jonker Instituut.

Slagkracht in de wijk - Praktijkhandboek voor een integrale wijkaanpak

Slagkracht in de wijk - Praktijkhandboek voor een integrale wijkaanpak (tweede herziene editie 2024)

"*" geeft vereiste velden aan

Hidden
Hidden
Hidden
Pdf bestanden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden

Meer weten over gebiedsgericht en integraal werken in de wijk? Het platform WijkWijzer biedt beleidsmakers, wijkprofessionals en actieve bewoners een bundeling van relevante inzichten, publicaties en praktijkvoorbeelden over gebiedsgericht werken.

Contact

Jeroen van der Velden 06 57 94 22 58 LinkedIn

Ontvang nieuws van Platform31

Nieuws, publicaties en bijeenkomsten van Platform31 automatisch in jouw mailbox? Meld je dan aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief over actuele ontwikkelingen in stad en regio.

Bekijk al onze nieuwsbrieven en updates

"*" geeft vereiste velden aan