Woningdelen via kamergewijze verhuur; handvatten voor woningcorporaties

17 juli 2024
Woningdelen is een van de mogelijkheden om de schaarse ruimte in Nederland beter te benutten. Steeds meer woningcorporaties experimenteren met het delen of splitsen van woningen en appartementen of denken daarover na. In deze handreiking zoomen we in op het kamergewijs verhuren van een corporatiewoning met afzonderlijke huurcontracten aan twee of meer alleenstaanden die samen niet tot hetzelfde huishouden behoren. Zo bieden we woningcorporaties en gemeenten handvatten om kamergewijze verhuur met individuele huurcontracten in de praktijk vorm te geven.

De handreiking bevat vele praktische tips, zoals hoe je samen met de gemeente regelgeving kunt aanpassen, zodat ook kwetsbare doelgroepen een woning kunnen delen. En dat de corporatie onbenutte huurruimte heeft door lagere woonlasten bij woningdelen. Je hoeft als corporatie meestal geen extra huurkorting te geven, zoals bij alleen huren. En dat betekent meer inkomsten.

Woningtekort terugdringen en perspectief voor woningzoekenden

Kamergewijze verhuur door woningcorporaties helpt direct het woningtekort terugdringen. We zien in de praktijk steeds meer woningcorporaties die experimenteren met het delen (of splitsen) van woningen en appartementen of daarover nadenken. En terecht, want voor elke woningzoekende die een etage, kamer of ruime eengezinswoning deelt, hoeft geen nieuwe woning te worden gebouwd. Kamergewijze verhuur biedt spoedzoekers, jongeren en economisch daklozen perspectief. Zonder dat dit heel veel vraagt van je als corporatie. Woningdelen helpt de volkshuisvesting op termijn ook betaalbaar te houden. Want hoe huisvesten we in de toekomst anders alle alleenstaanden? In 2050 maken zij de helft van de Nederlandse bevolking uit.

Wat vind je in deze handreiking?

  • We laten zien voor welke doelgroepen kamergewijze verhuur geschikt is (dat zijn er veel) en minder geschikt (met randvoorwaarden).
  • In welke wijken je kamergewijze verhuur kunt toepassen en bij welke woningtypen. Dat laatste beperkt zich niet tot enkel eengezinswoningen, ook (kleinere) galerij- en portiekflats en massionettes kun je vaak prima delen met zijn tweeën of drieën.
  • We zetten op een rijtje met welke regelgeving je rekening moet houden en geven daarbij tips.
  • Met welke fiscale regels huurders mee te maken krijgen, zoals de participatie-uitkering, kostendelersnorm en AOW.
  • Welke regelgeving er geldt voor woningcorporatie, bijvoorbeeld dat onzelfstandige woonruimten altijd Daeb-bezit blijft en dat het wettelijke ‘passend toewijzen’ niet geldt bij kamergewijze verhuur.
  • Welke gemeentelijke regels er gelden. Die kamergewijze verhuur soms beperken. Of toch inkomenseisen stellen bij het toewijzen van kamers. Maar ook dat je daar over in gesprek kan met de gemeente, bijvoorbeeld door afspraken te maken dat kamergewijze verhuur door woningcorporaties niet gezien wordt als een ‘gezamenlijk huishouden’, waardoor huurders met of die een bijstandsuitkering moeten aanvragen niet in de problemen komen.
  • We brengen de woonlasten van mensen die een kamer huren in beeld, en hoe dat in positieve zin de corporatiefinanciën kan beïnvloeden.
  • We sluiten de publicatie af met de voor- en nadelen van kamergewijze verhuur door woningcorporaties en geven nog enkele praktische tips; bijvoorbeeld wanneer je kiest voor kamergewijze verhuur en wanneer voor een friendscontract, over het opschalen van toewijzen en de inzet van kamergewijze verhuur in nieuwbouw(appartementen).

Kortom, alle ingrediënten om als woningcorporatie een vliegende start te maken met kamergewijze verhuur.

 

Aan de slag met kamergewijze verhuur - handvatten voor woningcorporaties

Aan de slag met kamergewijze verhuur - handvatten voor corporaties

"*" geeft vereiste velden aan

Hidden
Hidden
Hidden
Pdf bestanden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden

Contact

Ontvang nieuws van Platform31

Nieuws, publicaties en bijeenkomsten van Platform31 automatisch in jouw mailbox? Meld je dan aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief over actuele ontwikkelingen in stad en regio.

Bekijk al onze nieuwsbrieven en updates

"*" geeft vereiste velden aan