Flexwoningen: klein, maar wel van kwaliteit en een divers aanbod
Een genuanceerde blik op flexwonen laat zien dat dit woningtype juist volop kansen biedt.
Casusonderzoek naar tijdelijke woonvormen voor zorgdoelgroepen
In het onderzoek ‘Flexwonen als opstap naar zelfstandig wonen’ worden lessen opgetekend uit tien van deze vormen van flexwonen waar onder andere zorgdoelgroepen worden gehuisvest. Projecten zijn onderzocht waar een eigen stek wordt aangeboden, vaak gemengd met andere, minder kwetsbare doelgroepen. Het gaat om woonvormen waar zorg en begeleiding meestal dichtbij georganiseerd zijn en ook sociaal beheer aanwezig is om de leefbaarheid in en om het project op peil te houden. Het onderzoek is uitgevoerd door Platform31 en Expertisecentrum Flexwonen in opdracht van provincie Gelderland en het ministerie van BZK.
Naast een analyse van uiteenlopende randvoorwaarden in ontwikkeling, exploitatie en beheer van deze projecten en van de meerwaarden voor kwetsbare bewoners en zorgorganisaties, biedt het onderzoek ook aanbevelingen aan zowel zorgorganisaties, gemeenten als huisvesters. De belangrijkste aanbevelingen zetten we hier voor u op een rij:
Algemeen geldt dat een heldere rolverdeling tussen huisvester, beheerder, zorgorganisaties en gemeente essentieel is voor het succesvol functioneren van tijdelijke woonvormen voor kwetsbare groepen.
"*" geeft vereiste velden aan