Brede welvaart in landelijk gebied: gebruik cijfers én lokale beleving
Door gesprekken met bewoners en bestuurders te combineren met harde data, geven gemeenten brede welvaart kleur.
Kennisplatform Demografische Transitie
De aandacht voor perifere gebieden lijkt ook toegenomen door ontwikkelingen elders in de wereld. Het centrum is niet de maat der dingen. Nederland kent naast de Randstad ook een Randland. In de periferie voltrekken zich niet alleen ingrijpende maatschappelijke ontwikkelingen, maar zijn er ook belangrijke interessante sociale en economische innovaties aan te treffen.
Het Kennisplatform Demografische Transitie (KDT) is er om de kennis en kunde over bevolkingsdaling landelijk te delen en kennisontwikkeling te stimuleren. De Kennisagenda 2014 agendeerde de meest actuele en breed gedragen kennisvragen. In de afgelopen jaren is er veel onderzoek uitgevoerd en geëxperimenteerd, desondanks zijn sommige vragen nu nog steeds zeer actueel. Definitieve laatste woorden zijn in sociaalwetenschappelijk en economisch onderzoek namelijk niet te geven, maar we zien de body of knowledge over de bevolkingsdaling toenemen, zo ook de academische interesse. Illustratief zijn de bijzondere leerstoelen en lectoraten die in de achterliggende jaren zijn ingericht in Maastricht en Groningen voor het wetenschappelijk onderzoek naar aspecten van krimp én de vele activiteiten die het Kennisnetwerk Krimp Noord-Nederland (KKNN), Neimed en ZB|Planbureau ontplooiden.
Voor het actualiseren van de kennisagenda zijn er gesprekken gevoerd met de KDT-partners, dat zijn de provincies Groningen, Limburg, Zeeland, Gelderland en Friesland én de provinciale kennisinstituten. Ook het wetenschappelijke veld is bij de consultatie betrokken. Het resultaat is de Kennisagenda 2017 met dertig kennisvragen.
"*" geeft vereiste velden aan