Wegwijzer helpt woningcorporaties bij keuzes over (kern)taken

20 juni 2024
De maatschappij verwacht een flinke bijdrage van woningcorporaties, bijvoorbeeld in het verduurzamen van woningen, het tegengaan van dakloosheid en het verbeteren van leefbaarheid en veiligheid in de wijk. Corporaties zullen keuzes moeten maken en dat vraagt om een transparant en stevig afwegingsproces binnen de corporatie én met partners. Deze wegwijzer ondersteunt de strategen en beleidsmakers die de besluitvorming hierover begeleiden.

Auteur(s)

Jochum Deuten

Inrichten keuzeproces

De kerntaken van woningcorporaties worden flink opgerekt en dit zorgt al snel voor interne en externe discussies. Als er écht keuzes gemaakt moeten worden, blijken de ronkende beleidsambities weinig houvast te bieden. Hoe vind je dan toch vaste grond en richt je een transparant en stevig afwegingsproces in, om samen met partners tot het juiste besluit te komen. Welke afwegingsinstrumenten kun je gebruiken, en wat kun je daarvan verwachten? In hoeverre wegen bewoners mee? Hoe doe je dat in samenwerking?

Om strategen en beleidsmakers vooruit te helpen, stelt deze wegwijzer scherp op het inrichting van zo’n keuzeproces. Ook voor een breder publiek kan de wegwijzer interessant zijn, zoals gemeenten, zorg- en welzijnspartijen en samenwerkingsverbanden die samen tot besluiten moeten komen.

De eerste versie van de wegwijzer verscheen in 2022. Nu is een verbeterde uitgave samengesteld, met de bevindingen van een leernetwerk dat Platform31 aanbiedt voor corporatiestrategen. In september gaat de 5e editie van dit netwerk van start.

Wegwijzer bij het wikken en wegen van woningcorporaties

Wegwijzer bij het wikken en wegen van woningcorporaties

"*" geeft vereiste velden aan

Hidden
Hidden
Hidden
Pdf bestanden
Hidden
Hidden

Contact

Fons Lustenhouwer 06 53 38 90 17 LinkedIn

Ontvang nieuws van Platform31

Nieuws, publicaties en bijeenkomsten van Platform31 automatisch in jouw mailbox? Meld je dan aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief over actuele ontwikkelingen in stad en regio.

Bekijk al onze nieuwsbrieven en updates

"*" geeft vereiste velden aan