Hoe maak ik een buurtagenda?
Zeven bouwstenen voor een vliegende start bij het opstellen van een buurtagenda.
In samenwerking met
Platform31 en Movisie volgden het afgelopen jaar de gemeenten Den Haag (Moerwijk-Oost), Emmen (Klazienaveen), Barendrecht (Vrijenburg), Hardenberg (Baalder) en Berkelland (Gelselaar). In Haarlem (Slachthuisbuurt) ronden we het traject buurtagenda deze zomer af. Onder begeleiding van Platform31/Movisie werkten verschillende partners uit de wijken met de bouwstenen uit de handreiking aan hun buurtagenda.
In juni 2021 publiceerden Platform31 en Movisie vanuit WijkWijzer de handreiking ‘Hoe maak ik een buurtagenda – zeven bouwstenen voor een vliegende start’. De handreiking is bedoeld voor gemeenten, woningcorporaties, bewoners en andere partijen die aan de slag willen in hun wijk of buurt. Een buurtagenda brengt de beleving van een buurt door bewoners (de leefwereld of binnenperspectief) en de beelden die gemeenten en andere partijen hebben (systeemwereld of buitenperspectief) samen. Het samenbrengen van deze twee perspectieven zorgt voor een visie op de gewenste ontwikkeling van een gebied die door alle belanghebbende partijen wordt herkend en erkend. In het bijzonder de inbreng van bewoners en buurtprofessionals is daarbij cruciaal. De handreiking biedt in zeven bouwstenen een reflectie op wat een buurtagenda is en waar deze aan moet voldoen.
Het afgelopen jaar hebben Platform31 en Movisie gewerkt aan het beter toepasbaar maken van de handreiking. Dit deden ze onder meer door de ontwikkeling van een instructiefilm en door het volgen en begeleiden van een zestal gemeenten bij het gebruik van de handreiking. Afhankelijk van de lokale context hielpen Platform31 en Movisie mee met het werken aan de verschillende bouwstenen. Ze boden met name hulp bij de bouwstenen ‘verbinden van relevante partijen’, ‘het maken van een buurtscan’ en ‘het ophalen van verhalen’. De begeleiding vond plaats door (online) coaching en hulp bij het opstellen van de buurtscan. In vier gemeenten organiseerden Platform31 en Movisie gezamenlijk een fysieke sessie met stakeholders uit en om de wijk. In zijn algemeenheid kunnen we zeggen dat het werken met de handreiking voor gemeenten behulpzaam is. De verschillende coalities gaven aan dat het methodisch werken houvast biedt terwijl er ook voldoende ruimte is voor lokale invulling. De geleerde lessen over het werken met de handreiking delen we op in vier onderwerpen:
Deze instructiefilm is gebaseerd op de eerder verschenen handreiking ‘Hoe maak ik een buurtagenda?’
We hebben op verschillende plekken kunnen vaststellen dat het werken met een buurtagenda veel kan opleveren. Het brengt partijen bij elkaar, het raakt de directe omgeving van bewoners en doet een beroep op de creativiteit en talenten van bewoners en buurtwerkers. Maar vanzelf gaat het niet: wie eraan begint, dient er ook serieus in tijd en menskracht in te investeren.
Meer weten over gebiedsgericht en integraal werken in de wijk? Het platform WijkWijzer biedt beleidsmakers, wijkprofessionals en actieve bewoners een bundeling van relevante inzichten, publicaties en praktijkvoorbeelden over gebiedsgericht werken.