Publicatie Wijkaanpak

Buurtonderneming Woensel-West

Klein in formaat, groot in impact

25 april 2023
In de Eindhovense wijk Woensel-West is sinds 2009 een ‘Buurtonderneming’ actief. In de afgelopen vijftien jaar bloeide het al jarenlang kwetsbare gebied op tot een veiligere wijk waar kinderen weer op straat spelen en waar opvallend veel vrijwilligers betrokken zijn bij allerlei activiteiten. Hoe ontstond deze verandering en welke rol speelde de Buurtonderneming hierin? En welke lessen zijn relevant voor jouw wijkaanpak? In dit praktijkvoorbeeld vind je alle informatie over de Buurtonderneming Woensel-West en de rol die zij speelde in de wijkaanpak.

Auteur(s)

Annemiek van Tol en Vincent Smit

Woensel-West is en was een echte volkswijk waar relatief veel armoede, overlast en sociale problematiek voorkomt. Toen rond 2000 de heroïneprostitutie haar intrede deed, ging het gebied zodanig achteruit dat zelfs echte ‘Woensel-Westenaren’ zich niet meer thuis voelden in de wijk. De wijk werd in 2007 aangewezen als Vogelaarwijk. Dit maakte dat zowel de gemeente als de woningcorporatie de urgentie voelden om in Woensel-West een aanpak op te zetten die anders is dan anders.

Wijkaanpak in Woensel-West

In tegenstelling tot wat destijds ‘gewoon’ was, kozen beide partijen voor een aanpak waarin de emancipatie van bewoners voorop staat en waarbij de fysieke aanpak van de wijk daaraan complementeert. Een slagvaardige organisatie in de wijk moest verandering brengen. Zo startte in 2009 de Buurtonderneming in een winkelpand aan de Edisonstraat in Woensel-West. Daarnaast gingen de gemeente en woningcorporatie Trudo aan de slag met de ‘stenen’ in de wijk. Verschillend vastgoed werd verbeterd of vervangen en ook de openbare ruimte werd grondig aangepakt. De brede wijkaanpak moest zorgen voor (1) emancipatie van bewoners, (2) een verbeterde woon- en leefomgeving en (3) een beter imago van de wijk.

Buurtonderneming Woensel-West

De stichting ‘Buurtonderneming Woensel-West’ is een zelfstandige organisatie die is opgezet door de gemeente Eindhoven en woningcorporatie Trudo om de doelen uit de wijkaanpak te realiseren. De keuze voor een zelfstandige stichting zorgde dat er vrijer en direct werd gehandeld (er was mandaat). De Buurtonderneming wordt gerund door twee gedetacheerde medewerkers (één van de gemeente en één van Trudo) die samen met verschillende professionals en bewoners de basis legden onder allerlei veranderingen in de wijk.

Lessen uit Woensel-West voor jouw wijkaanpak

Inmiddels bestaat de Buurtonderneming bijna 15 jaar en wordt de extra inzet afgebouwd. De Buurtonderneming gaat als zelfstandige organisatie verder en wordt inmiddels getrokken door professionals en bewoners. In deze publicatie lees je:

  • wat de buurtonderneming tot een succesvol instrument maakte in Woensel-West;
  • hoe de lessen van de afgelopen 15 jaar jouw wijkaanpak kunnen inspireren.
Buurtonderneming Woensel-West

Buurtonderneming Woensel-West

"*" geeft vereiste velden aan

Hidden
Hidden
Hidden
Pdf bestanden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden

Meer weten over gebiedsgericht en integraal werken in de wijk? Het platform WijkWijzer biedt beleidsmakers, wijkprofessionals en actieve bewoners een bundeling van relevante inzichten, publicaties en praktijkvoorbeelden over gebiedsgericht werken.

Naar WijkWijzer

Contact

Annemiek van Tol 06 12 82 49 24

Ontvang nieuws van Platform31

Nieuws, publicaties en bijeenkomsten van Platform31 automatisch in jouw mailbox? Meld je dan aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief over actuele ontwikkelingen in stad en regio.

Bekijk al onze nieuwsbrieven en updates

"*" geeft vereiste velden aan