Bijna iedereen keert terug na herstructurering van de Vogeltjesbuurt in Tilburg
Hechte netwerken in een wijk behouden na grote ingrepen: corporatie Tiwos kreeg dat voor elkaar door bewoners te betrekken.
In alle wijken en dorpen in Nederland wordt er de komende decennia gewerkt aan fysieke opgaven, waaronder het aanpakken van het woningtekort, verduurzaming van de woningvoorraad, het klimaatadaptief maken van woonwijken en de mobiliteitsopgave. In veel kwetsbare stadswijken vindt de komende 10 tot 20 jaar daarom een stevige herstructurering plaats. Kwetsbare wijken kampen niet alleen met de uitdaging van grote fysieke opgaven. Er spelen daarnaast diverse sociaalmaatschappelijke uitdagingen gerelateerd aan gezondheid, armoede en schuldenproblematiek, eenzaamheid, veiligheid, polarisatie en vervreemding. In deze wijken is het daarom belangrijk de fysieke aanpak in dienst te stellen van het verbeteren van de wijk en de leefsituatie van haar bewoners. Herstructurering zal onderdeel moeten zijn van een brede wijkaanpak om te kunnen slagen. In dit project onderzoeken we hoe herstructurering 2.0 kan bijdragen aan de brede wijkaanpak om leefbaarheid en veiligheid in kwetsbare wijken en de leefsituatie van bewoners hier te verbeteren.
Verdieping van kennis en ontwikkeling van handelingsperspectieven vindt plaats langs de lijn van drie hoofdonderwerpen:
Door het verbinden van jarenlang opgebouwde kennis aan actuele aanpakken en innovatieve verkenningen zoeken we naar wat werkt en wat niet. Hiervoor staan we actief in verbinding met deskundigen en belanghebbenden vanuit onder meer corporaties, beleidsmakers, bewonersvertegenwoordigers, kennisinstellingen en maatschappelijke organisaties. We verbinden het sociale en fysieke domein en slaan de brug tussen kennis en praktijk. Zo werken we aan nieuwe inzichten die bijdragen aan het verbeteren van de leefkwaliteit en het vergroten van kansen van mensen in kwetsbare wijken.
Opdrachtgevers
Dit project is ondersteunend aan het Nationaal Programma Leefbaarheid en Veiligheid (NPLV). Het NPLV is een programma voor een langjarige inzet van het Rijk om samen met gemeenten en andere lokale partijen de leefbaarheid en veiligheid in 20 focusgebieden in 19 steden weer op orde te krijgen en de bewoners weer perspectief te bieden.