In de publicatie ‘Bouwen aan burgerkracht in het sociale domein’ van Platform31 wordt toegelicht uit welke aspecten burgerkracht bestaat, welke invulling er in de Jeugdwet, Wmo 2015 en Participatiewet aan wordt gegeven en hoe je als gemeente of professional deze aspecten van burgerkracht effectief kunt ondersteunen. Aan de hand van een stroomschema geeft het rapport een overzicht van werkzame elementen van interventies specifiek ingezoomd op wat sociale (wijk) teams kunnen betekenen bij de ondersteuning van burgerkracht.
Aan de hand van vier situaties geeft de publicatie een toelichting op verschillende aspecten van burgerkracht. Het rapport gaat vervolgens in op welke invulling gemeenten en professionals in de Jeugdwet, WMO 2015 en Participatiewet aan burgerkracht kunnen geven en hoe ze dit effectief kunnen ondersteunen. Met behulp van een stroomschema geeft het rapport een overzicht van werkzame elementen van interventies, specifiek ingezoomd op wat sociale (wijk)teams kunnen betekenen bij de ondersteuning van burgerkracht.
Wat kunnen wijkteams betekenen voor het ondersteunen van burgerkracht
Op de vraag wat wijkteams kunnen betekenen voor het ondersteunen van burgerkracht is geen eenduidig antwoord te geven. De publicatie ‘Bouwen aan burgerkracht in het sociale domein’ legt daarom aan de ene kant verbindingen tussen de taken die een sociaal (wijk)team heeft bij concrete hulpvragen in het proces van signaleren, beoordelen en interveniëren. Aan de andere kant gaat het rapport in op de rol die het sociaal (wijk)team heeft op het gebied van de sociale infrastructuur van een buurt en bij het organiseren van collectieve voorzieningen bij breder levende behoeften.
De rol van de teams in de ondersteuning van burgerkracht en de invulling die zij hieraan geven hangt sterk af van de doelgroep die zij bedienen, omvang en aard van het taakgebied en op welke leefgebieden de ondersteuning betrekking heeft.